Introductie

Over Alley-Oop

Alley-Oop is een workflow managementsysteem gericht op gebruik binnen accountantskantoren. Alley-Oop ondersteunt het samenwerken tussen medewerkers van de accountantsorganisatie en zijn klanten. Verder faciliteert Alley-Oop het samenwerken tussen de verschillende deelsystemen (softwarepakketten) in de organisatie. Alley-Oop geeft inzicht in de status van de lopende processen en in de historie van het verloop van de processen. Met Alley-Oop kunnen processen geoptimaliseerd worden.

Basiskenmerken van Alley-Oop

Alley-Oop is een multi-tenant applicatie. In onze terminologie zijn er meerdere kantoren die gebruik maken van dezelfde omgeving. Binnen een kantooromgeving kunnen er meerdere cliënten bestaan. Dit zijn dus de klanten van het kantoor.

Binnen Alley-Oop worden procesdefinities uitgeleverd. Dit zijn als het ware blauwdrukken van een te volgen proces. Bijvoorbeeld het proces 'Samenstellen van de jaarrekeningen'. Procesdefinities worden beheerd en uitgeleverd door Alley-Oop. Het is mogelijk dat niet ieder kantoor over dezelfde procesdefinities beschikt.

Op basis van een procesdefinitie kan een procesinstantie worden gestart. Daarin wordt een proces gevolgd op basis van een procesdefinitie voor een client en een periode. Een procesinstantie is dus altijd uniek op basis van deze drie elementen:

1. Gebruikte procesdefinitie
  2. Gerelateerde client
  3. Opgegeven periode

Als voorbeeld: de volgende procesinstantie is uniek: Samenstellen van de jaarrekening voor client Jansen over periode 1/1/14 - 31/12/14.

Iedere procesinstantie bestaat uit een serie tasks. Dit zijn de af te handelen 'blokjes' in de workflow. Op basis van resultaten in de workflow, kan het zijn dat sommige taken worden overgeslagen of dat een andere route in de workflow wordt gekozen. Tasks kunnen worden geclaimd.

Een taak kan worden afgemeld door het sturen van een signal. Sommige taken kennen slechts 1 signal dat kan worden ingezonden, andere taken kennen meerdere signals, om zo ook het resultaat van een stap (akkoord of niet akkoord bijvoorbeeld) mee te kunnen geven.

Processen zijn onderverdeeld in een aantal fases. Deze fases zijn bedoeld om een groep aan processen in hoofdlijnen te volgen. Per procesdefinitie kan het aantal fasen verschillen. Fasen worden aflopend genummerd, wat betekent dat de laatste fase fase 1 is.

Alley-Oop kan worden benaderd via de Alley-Oop Explorer (behandeld in een ander gedeelte op deze documentatiesite) en via de Alley-Oop API. Dit gedeelte van de documentatie behandelt het gebruik van de Alley-Oop API.

Alley-Oop API

De aangeboden RESTful API is gebaseerd op het HTTP protocol en maakt gebruik van POST, PUT, DELETE en GET methodes. Het gebruikte dataformaat is JSON. De API biedt alle mogelijkheden om het werkproces te beheren en te volgen.

Activiti

Alley-Oop is ontwikkeld op basis van Activiti, een workflow engine die gebruikt maakt van BPMN. De Alley-Oop API is nadrukkelijk anders dan de Activiti API. Het heeft geen zin om de documentatie van de Activiti API naast deze documentatie te gebruiken.